Fundatia Turnul Pompierilor Bine ati venitConstruirea "Turnului Pompierilor"


In urma demersurilor intreprinse de catre magistrul orasului Satu Mare, "Camara regala de Scopus" aproba in anul 1768 construirea unui edificiu de piatra si caramida destinat Primariei orasului. Aceasta noua cladire a fost terminata prin anul 1777 si se gasea pe locul unde se afla astazi "Hotelul Dacia". Aici au fost adapostite organele administrative si judecatoresti ale orasului. Amintirea acestui edificiu in memoria satmarenilor a dainuit pana in zilele noastre cu denumirea de "casa turn". Turnul instalat deasupra imobilului a servit ca observator (foisor) pentru supravegherea ordinii si linistii publice, precum si pentru depistarea eventualelor incendii, pana in anul 1900 cand acesta va fi demolat, construindu-se actualul "Complex hotelier si de alimentatie publica DACIA".

Intre anii 1901-1904 supravegherea se efectua din cele doua turnuri ale Catedralei romano-catolice, constructie situata in apropiere, fapt ce a creat nemultumiri din partea clopotarilor acestei biserici. Pentru inlaturarea acestui inconvenient, la indemnul comandantului pompierilor Gyula Tankoczi, episcopul catolic Meszlenyi Gyula va aloca suma de 20.000 de coroane de aur pentru construirea unui turn special de supraveghere, cunoscut si in prezent ca fiind "Turnul Pompierilor".

La sfarsitul secolului al XlX-lea si inceputul secolului al XX-lea, in zona centrala a orasului Satu Mare s-au ridicat edificii noi. Orasul primind infatisarea ce s-a pastrat in linii mari pana in zilele noastre. Se contureaza aspectul arhitectonic de azi al centrului orasului (centrul vechi). Din aceasta multime de cladiri publice, scoli si case particulare, cele mai semnificative din punct de vedere arhitectonic sunt: Hotelul Dacia; Palatul Justitiei; Teatrul de Nord; Casa Alba, Cladirea Liceului Mihai Eminescu; Turnul Pompierilor.

Turnul pompierilor - acest turn zvelt, care se ridica in centrul orasului, in curtea fostei cladiri a politiei, da o nota caracteristica arhaica aspectului urbanistic al Municipiului Satu Mare. Are o inaltime de 45 metri. La baza are un soclu cu sectiunea patrata, cu latura de 4,30 m, inalt de 8 m, cu interiorul octogonal, iar la exterior cu o cornisa, se continua cu un tambur de forma cilindrica ce se ingusteaza spre partea superioara, prevazut cu 13 ferestre cu tamplaria metalica dispusa in spirala. in interior are o scara metalica in spirala cu 174 de trepte. Turnul este tencuit in interior, iar exteriorul are caramida aparenta. La inaltimea de 33,75 m s-a prevazut o platforma circulara cu balustrada pentru supraveghere, realizata in console metalice.

Turnul se termina printr-un coif executat din sarpanta de lemn si invelit cu placi de alama, imitand forma unui clopot.
Constructia Turnului pompierilor din Satu Mare, opera a arhitectului Vajnay Ludovic, a inceput la sfarsitul anului 1903 iar dezvelirea oficiala a acestuia a avut loc la data de 25 septembrie 1904 in cadrul unor manifestari fastuoase.Cu aceasta ocazie s-a tinut adunarea festiva anuala a Asociatiei pompierilor din Satu Mare, la care a fost prezentat Raportul despre activitatea pompierilor din Satu Mare privind construirea turnului. Cu acest prilej adunarea a ales organele de conducere ale Asociatiei.

Dupa adunarea festiva s-a trecut la dezvelirea Turnului si a trei placi comemorative. La ora 12,00 a avut loc alarmarea pompierilor pentru stingerea unui incendiu simbolic (aplicatie de stingere) la cladirea numita "Casa Alba", exercitiu urmarit de o buna parte din locuitorii orasului. La ora 13,00 oficialitatile si participantii au fost invitati la restaurantul hotelului "Dacia" unde s-a organizat un banchet in cinstea pompierilor din oras.

Festivitatile s-au incheiat cu un bal in aer liber. Turnul Pompierilor fiind iluminat pana seara tarziu, cu becuri multicolore, iar fanfara militara a garnizoanei canta de pe platforma circulara. A fost primul bal in aer liber din istoria localitatii.

In ziua urmatoare, 26 septembrie 1904, de la ora 08,00 s-a inceput oficial serviciul de supraveghere din Turnul Pompierilor.
Preluarea oficiala a turnului a avut loc pe la mijlocul lunii decembrie 1904, de catre o comisie de specialisti, care a constatat cu satisfactie ca turnul corespunde celor mai moderne cerinte tehnice.


In anul 2005, ca urmare a hotararii Consiliului Local al Municipiului Satu Mare, au fost alocate fondurile necesare pentru reparatia capitala a Turnului Pompierilor, avand in vederea starea avansata de uzura, mai ales a interiorului cladirii si a cupolei.

La receptia acestor lucrari de renovare, s-a deschis cladirea pentru public, fiind data in circuitul turistic, cu prilejul Zilei Pompierilor din Romania, la 13 Septembrie 2005, cand s-a oficiat si o slujba de sfintire la care au participat reprezentantii de la toate cultele religioase din Satu Mare.

Iata de ce, ne-am inspirat din acest istoric si am preluat numele fundatiei noastre de la acest simbol din totdeauna, care este si simbolul municipiului. Turnul reprezinta totodata starea noastra de veghe pentru binele obstii, spiritul de sacrificiu al comunitatii pentru cei care au nevoie de ajutor neintarziat, califcat si neconditionat.

Acest scop ne va calauzi mereu si este elementul de baza pentru care s-a constituit aceasta fundatie.

Inapoi